Yapı Denetim Nedir? Neden Gereklidir? Ne İş Yapar?

Günümüzde yapılardaki denetim sistemi sayesinde yeni inşa edilen binaların denetlenmesi ve bu binalara güvenilirlik onaylarının verilmesi söz konusu. Belirli kriterleri sağlamayan binalarda ise bu onay sisteminin geçilememesi ve değişikliklerin talep edilmesi mümkündür diyebiliriz. Yapı denetim sektörü firmaları, inşa edilen binaları ve yapıları temel aşamasından son aşamasına kadar denetlerler bu sayede bu inşalara devam onaylarının verilmesi veya verilmemesi mümkün hale gelir. Denetim firması çalışanları işlerinde belirli tecrübeye sahip mimarlar ve mühendislerdir. Söz konusu binalara onayları ancak bu mühendisler ve mimarlar verebilmektedir.
Ülkemizde inşaatlar için denetim sektörü özellikle Ege bölgemizde meydana gelen depremlerin ardından aranan bir sektör haline geldi. Tabi inşaat denetimi sadece bu bölgelerde değil, ülkemizde tüm bölgelerde gerekli bir sektördür. Zira yapı kontrol sistemi sayesinde sadece depreme dayanıklı binalar üretilmez. Aynı zamanda binalar gerekli kriterlere uygun olarak da inşa edilirler. Bu sayede yeni yapılan binalarda insanlar güvenle oturarak hayatlarını sürdürebilirler.
Denetim firmaları işlerini özenle yapan firmalardır. Söz konusu firmaların da omuzlarında büyük bir yük var diyebiliriz. Çünkü eğer bu firmaların denetlediği binalarda ince veya kalın hasar oluşursa, sorumluluk denetleyen şirkettedir. Denetim şirketleri yeni inşa edilecek bir binanın ilk aşamasından son aşamasına kadar sürece dahil olurlar. İnşayı yapacak firma önce denetçi firmaya projeyi yollar. Denetim şirketlerinin mimarları tarafından incelenen projelerde eksiklik görülmesi halinde projelere izin verilmez. Bu noktada sorumluluk yukarda da belirttiğimiz üzere yapı denetim firmasındadır. Geri dönen projede yapılan iyileştirmeler sonrası projenin tekrar denetim firmasına gönderilmesi ve onay sürecinin tekrar işletilmesi de mümkündür.
Yapı Denetim – Neden Gereklidir?
Ülkemizde geçmişte inşa edilen binaların hiçbirinde bir denetim sürecine tabi olmak söz konusu değildi. Denetlenmeyen bu yapıların deprem sonrasında yıkılmaları, ülkemizde ciddi bir şekilde denetim sektörüne ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Günümüzde ise en büyüğünden en küçüğüne kadar tüm binaların yapı denetim süreçlerinden geçtiğini, bu sayede yapıların insan yaşamını tehlikeye atmadığını söylemek mümkün.
Her ne kadar deprem sonrası denetim firmalarına ihtiyaç duyulduğu ortaya çıksa da, bu firmaların varlığı sadece bu konu da değil,inşa süreçlerinin her noktasında ihtiyaç duyulan bir durumdur diyebiliriz ve böylelikle deprem öncesi yapılacaklar düzenlendiğinden emin olunmuş olur. İnşa edilen binaların tümü sadece deprem nedeniyle hasar görmezler, bazı binaların doğal bir şekilde dayanıksız yapılmaları da söz konusudur. Bu tür binalarda dışarıdan bir etki olmadan dahi yıkılmaların olduğunu biliyoruz. Bu nedenle denetim sadece depreme dayanıklı bina üretme süreci değil, eksiksiz bina üretme süreci anlamına gelmektedir. denetim sayesinde depreme, zamana, erozyona ve sele dayanıklı binalar inşa edildiği gibi, kusurlu bina inşası süreçlerinin de önüne geçilmiş olunur.
Yapı Denetim Firmaları – Ne İş Yapıyor?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, denetim firmaları yeni inşa edilen binaları düzenli olarak denetliyorlar. Bu firmaların bünyesinde çalışan en az 12 yıllık deneyime sahip mühendis ve mimarlar proje aşamasından, son aşamasına kadar binaları denetliyorlar ve inşaata devam izinleri veriyorlar.
Denetim şirketinin onay vermediği inşaatlar ise çalışmalarına devam edemiyorlar diyebiliriz. Bu noktada denetim şirketlerinin isteklerine göre hareket eden inşaat şirketlerinin daha karlı hale geldiklerini söyleyebiliriz. Aksi halde inşaat şirketlerinin yapının inşaatını durdurması maddi olarak firmalara ciddi olumsuzluklar getirebiliyor. Yapı denetim firmaları zaman zaman bazı büyük inşa süreçlerinde birlikte de çalışabiliyorlar. Örneğin çok büyük bir sitenin yapımında denetçi firma birden fazla sayıda olabiliyor.